Type:

B7X14A /01
Serienummer:

10371
 
Productiejaar:

1960-1961
 
Categorie:

Buizenradio

 


Beschrijving:

De B7X14A/01 behoort tot de zogenaamde "Plano" toestellen. Deze zijn langwerpig en vrij plat van vorm, hetgeen begin jaren zestig de trend was. Er is gebruik gemaakt van mahonie fineer, dat in combinatie met de hoogglanslak een sjiek voorkomen geeft.
Dit toestel behoorde tot de meest luxueuze indertijd en was reeds voorzien van een stereo-versterker. Aangezien er nog geen FM-stereo uitzendingen waren, was het dus in ieder geval al wel mogelijk om een stereo bandrecorder of pick-up te beluisteren.
De versterker is van het "Bi-Ampli" type, hetgeen inhoudt dat er geen uitgangstransformatoren zijn toegepast. Dit resulteert in een zeer transparante weergave.

De B7X14A is tevens voorzien van een nagalm veer ("Reverbeo"), om een pseudo-stereo effect te kunnen verwezenlijken. De veer werkt nogal drastisch en heeft tot gevolg dat het geluid snel vermoeiend klinkt.
Overigens is het geluid zonder tussenkomen van de nagalm veer zeer goed te noemen. De schuin naar voren geplaatste luidsprekers geven een uitstekende weergave.

Het afgebeelde exemplaar is, naar zegge van de vorige eigenaar, nooit gebruikt en feitelijk nieuw. De originele borgschroeven (zie afbeeldingen beneden) bevestigen dit.
Ook het luminiscentiescherm is nog voor een groot gedeelte intact, hetgeen uitzonderlijk is.
Dit is namelijk het enige toestel waar Philips destijds een fosfor scherm als schaalverlichting heeft toegepast. Een groot succes was dit niet, daar de schermpjes een zeer korte levensduur hadden.
Ik heb ook nog een eerste type (de B7X14A/00) en die is nog voorzien van een conventionele schaalverlichting (gloeilampjes met verstrooierscherm).

 
Specificaties:

Golfgebieden: LG
                          MG
                          KG
                          FM 87,5 - 100MHz

Aansluitingen: Pick-up, Luidspreker (800 Ohm), Bandrecorder opname

Buizen:          ECC85, ECH81, EF89, EBF89, EAA91, ECC83, EL84 (2x), EM80, EZ81
Luidspreker: AD3800AM (2x)

Toonregeling: Lage- en hoge tonen (gescheiden)

Bijzonderheden: Afstemindicator, Toonfilters, Nagalmveer

Afmetingen: 270 x 710 x 290mm

Foto's:
 
         

Terug naar overzicht